Αποτελεί ίσως την βαρυτέρας προγνώσεως κάκωση του άνω άκρου που κλινακά εκφράζεται με συνδυασμούς παραλύσεων ομάδων μυών που ποικίλουν από απώλεια μερικής λειτουργίας έως και πλήρη παράλυση ολοκλήρου του άνω άκρου.
Η εστία της βλάβης ευρίσκεται στην ανατονική περιοχή του τραχήλου, εκεί ακριβώς όπου εξέρχονται οι νευρικές ρίζες από τον νωτιαίο μυελό δια των σπονδυλικών τρημάτων και σχηματίζουν κυριολεκτικά ένα σύμπλεγμα νεύρων, το οποίο με τους τελικούς κορμούς ελέγχει τους μύες του άνω άκρου και της ωμικής ζώνης, καθώς και την αισθητικότητα.
Η βαρύτατη αυτή βλάβη αποτελεί δυστυχώς προϊόν, κατά κανόνα, τροχαίων και σε μικρότερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων, αφορούν κτρίως νέα άτομα πριν ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την αύξηση της κυκλοφορίας των δίτροχων οχημάτων.
Μηχανισμός κακώσεως
Στην πραγματικότητα ο μηχανισμός της υπερδιατάσεως και αποσπάσεως των νευρικών ριζών, είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την πλειοψηφία των βλαβών ενώ η σύνθλιψη των νευρικών ριζών, εμπλέκεται σε μικρότερο ποσοστό. Σπανιότερα υπάρχει μηχανισμός άμεσουτραυματισμού με μαχαίρι ή άλλα νύσσοντα όργανα.
Ο εν λόγω μηχανισμός, κυρίως με δύο τραυματικές διαδικασίες ενεργοποιείται.
– Πρώτον, με βίαιη κατάσπαση του ώμου με ταυτόχρονη παρεκτόπιση της κεφαλής προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε η βλάβη συνήθως αφορά τις ανώτερες ρίζες.
– Δεύτερον, με βίαιη πτώση με το άνω άκρο σε υπερέκταση και έξω στροφή, με αποτέλεσμα την κάκωση των κατωτέρων ριζών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη βιαιότητα της κακώσεως, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι κακώσεις του βραχιονίου πλέγματος να συνδυάζονται σε σημαντικό ποσοστό με πολλαπλές κακώσεις, κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ρήξεις κοιλιακών οργάνων κ.λ.π.
Διάγνωση
Εφόσον επιτρέπουν ή έχουν επιλυθεί τα υπόλοιπα ζωτικής σημασίαςπροβλήματα του ασθενούς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ρήξεις κοίλων οργάνων, αιμορραγίες) όπως τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος (οστεοσυνθέσεις καταγμάτων), θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα, που με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 1 1/2 έως και 3 μήνες μετά το ατύχημα, ο ασθενής να ελεχθεί σχολαστικά αλλά και κατ’ επανάληψη, κλινικά και παρακλινικά.
Η παρακλινική εξέταση περιλαμβάνει την αυχενική μυελογραφία σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία και τον πλήρη ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο ολόκληρου του άνω άκρου.
Θεραπεία
Είναι σαφές πλέον σήμερα ότι οι κακώσεις αυτές πρέπει να χειρουργούνται το συντομότερο δυνατόν, αν κανείς θέλει να ελπίζει σε κάποια αποτελέσματα. Τούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους αγώνες του καθηγητού Narakas στη Λωζάνη από το 1966 και του Hanno Millessi στη Βιέννη, οι οποίοι ξεπέρασαν τη σχεδόν ομόφωνη στάση όλων των χειρουργών της εποχής που αντιμετώπιζαν με συντηρητικό πνεύμα αυτές τις κακώσεις. Την εποχή εκείνη οι χειρουργοί εκτελούσαν παρηγορητικές επεμβάσεις στις μορφές εκείνες που κατέληγαν με αυτόματη μακρόχρονη ανάνηψη να έχουν κάποια λειτουργικότητα. Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των πρώιμων εγχειρήσεων, που είχαν ήδη από τις αρχές του αιώνα επιχειρηθεί σε τέτοιους ασθενείς από τους Horsley, Kennedy, Taylor, κ.α. Οι Seddon και Merle d’ Aubigne είχαν προτείνει ότι μόνο παρηγοριτικές εγχειρήσεις δικαιολογούντο. Οι δυο λοιπόν πρωτοπόροι χειρουργοί, ήταν οι πρώτοι που εισηγήθηκαν την πρώιμη εγχειρητική αποκατάσταση στο επίπεδο πλέον της νευρικής βλάβης και εν συνεχεία παρακολούθησαν επί μακρόν την εξέλιξη των χειρουργημένων ασθενών.
Με βάση αυτά τα θετικά αποτελέσματα το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ενώ αρχές του ’80 ήταν πλέον παγιωμένη η αντίληψη των εξειδικευμένων χειρουργών διεθνώς ότι αυτές οι κακώσεις πρέπει να χειρουργούνται πρώιμα. Οι παρηγορητικές επεμβάσεις διαφυλάσσονται σαν συμπληρωματικές επεμβάσεις εκεί όπου τα αποτελέσματα είναι φτωχά ή απαιτούν κάποια βελτίωση. Η χειρουργική τεχνική σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει μια λεπτομερή ανατομική παρασκευή του βραχιόνιου πλέγματος, ρίζα προς ρίζα και νεύρο προς νεύρο και αφού εντοπιστεί η περιοχή της βλάβης, αφαιρείται κάθε ίχνος τραυματισμένου νεύρου, μέχρι να βρόυμε υγιή νευρικά άκρα, τα οποία γεφυρώνονται με νευρικά μοσχεύματα που τα παίρνουμε από το πόδι. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου οι βλάβη δεν εντοπίζεται στο νευρικό κορμό, αλλά η ρίζα είναι αποσπασμένη από τον νωτιαίο μυελό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατη η σύνδεση της ρίζας με τον νωτιαίο μυελό, τουλάχιστον με τις σημερινές τεχνικές δυνατότητες. Έτσι, επιχειρείται ο δανειισμός νευρικών μονάδων από άλλα νεύρα που τυχόν διατηρούνται ακέραια, κάνωντας ένα είδος νευρομεταφοράς (neurotization).
Στην τελική μας εκτίμηση, σε μια παράλυση του βραχιονίου πλέγματος, θέτουμε προτεραιότητες που έχουν σχέση με λειτουργίες μείζονος σημασίας για το άνω άκρο. Η σταθεροποίηση του ώμου και η κάμψη του αγκώνα είναι ο κύριος στόχος. Η παράλυση του χεριού (από τον αγκώνα και κάτω) είναι δευτερευούσης σημασίας καθώς τα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι απογοητευτικά τουλάχιστον για τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα.
Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία είναι μακρόχρονη, ανάλογα δε με την βλάβη μπορεί να επεκταθεί και πέραν των 2 ετών. Συχνά απαιτούνται μια ή περισσότερες επανορθωτικές εγχειρήσεις, προκειμένου το άκρο να ισορροπήσει καλύτερα ή να γίνει λειτουργικότερο.
Κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη
Είναι γεγονός ότι μερικές κακώσεις βραχιονίου πλέγματος έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση και επιτρέπουν στους ασθενείς να επανέλθουν στις προηγούμενες ασχολίες, αυτό δεν αποτελεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου η κάκωση είναι βαρύτατη και η πρόγνωση είναι μέτρια ή φτωχή. Οι περιπτώσεις αυτές, πρέπει να βοηθηθούν με κοινωνικά προγράμματα, με σκοπό την επαγγελματική επανένταξη του ασθενούς και την κοινωνική του προσαρμογή. Η ψυχολογική συμπαράσταση είναι επίσης ένα σοβαρότατο μέσο υποστήριξης, σε αυτά τα νέα άτομα, που μέχρι “προχθές” ήταν δραστήρια και σήμερα αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους λίγο ή πολύ ως μονόχειρες.