Κότσια: γιατί να υποφέρεις;

"Οι σταρ με τα πιο άσχημα ποδια" Τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής εφημερίδας  iefimerida,  http://www.iefimerida.gr/node/131374#ixzz2lCAzwIyN που εστιάζει στο κοσμητικό πρόβλημα του ποδιού και όχι στο λειτουργικό.  Αναρωτιέμαι πως αυτές οι γυναίκες  και τόσες άλλες, οι οποίες θυσιάζουν πολλές ώρες για το καλλωπισμό τους, δεν φροντίζουν να απαλλαγούν από ένα αισθητικά μη αποδεκτό, αλλά κυρίως πολύ συχνά, μη ανεκτά, επώδυνο πόδι.

Η διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη και να συνοδεύεται από παραμορφώσεις των υπόλοιπων δακτύλων, όπως η γαμψοδακτυλία της Κate Holms (φωτο), μεγάλη δυσχέρεια στη βάδιση καθώς και προβλήματα στην υπόδηση. Τα κότσια, ή επιστημονικά ο μέγας βλαισός δάκτυλος, είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού. Μελέτες δείχνουν οτι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 60% παρουσιάζουν κότσια. Όταν ο πόνος γίνει έντονος η χειρουργική αποκατάσταση είναι αναπόφευκτη.

Μετά από τη διενέργεια εκατοντάδων, ελάχιστα επεμβατικών χειρουργείων του άκρου ποδός με χρήση μικροχειρουργικής τεχνικής και τοπικής αναισθησίας στο Τμήμα μας, τόσο για τα κότσια όσο και για τα συνοδά προβλήματα όπως της σφυροδακτυλίας, γαμψοδακτυλίας, πτώσης μεταταρσίων, νευρώματος Morton, το αποτέλεσμα είναι άριστο, η αποκατάσταση ανώδυνη, και κυρίως μεγάλη η ικανοποίηση του ασθενούς, που εντυπωσιάζεται από το πόσο αλλάζει η ποιότητα της καθημερινότητας του.

 

 

Δυο περιστατικά  5 μήνες μετά τη χειρουργική τους αποκατάσταση.

 

Το αποτέλεσμα είναι άριστο, οι ουλές σχεδόν θα εξαφανιστούν σε διάστημα 3-4 μηνών, ενώ η ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες μέσα σε 4 εβδομάδες Όλοι οι ασθενείς μου εντυπωσιάζονται από το πόσο αλλάζει η ποιότητα της καθημερινότητάς τους.